Ο Στέλιος Χατζη-Ιωάννου ίδρυσε την EasyJet, όταν ήταν μόλις 28 ετών, το 1995. Γεννημένος στις 14 Φεβρουαρίου 1967, στην Αθήνα και το δεύτερο παιδί από τα τρία παιδιά της οικογένειάς του. Έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό, τον Πόλυ, και μια μικρότερη αδερφή, την Κλέλια. Ο πατέρας του, Λούκας Χατζή-Ιωάννου, γεννήθηκε σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια που εργαζόταν στους λόφους ψηλά στα βουνά του Τροόδους. Ο Λουκάς Χατζή-Ιωάννου ήταν ένα από τα 12 αδέρφια, αλλά είχε ταλέντο στις επιχειρήσεις που τον έβγαλε από την φτώχεια. Πριν τα 40 του, είχε κατασκευάσει ένα στόλο φορτωτικών πλοίων και έγινε κυρίαρχη δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.
Με τέτοιο πρότυπο, δεν είναι περίεργο που ο Στέλιος τράβηξε προς τον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο στην Αθήνα, πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει Οικονομικά στο London School of Economics και στη συνέχεια απέκτησε MSc στη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά από το Cass Business School.
Ως αυτοαποκαλούμενος «σειριακός επιχειρηματίας», ο Στέλιος ξεκίνησε τη ζωή του εργαζόμενος στην επιτυχημένη ναυτιλιακή εταιρεία του πατέρα του. Σε ηλικία μόλις 25 ετών, ο πατέρας του του χάρισε 30 εκατομμύρια λίρες για να δημιουργήσει τη δική του ναυτιλιακή επιχείρηση, τη Stelmar Shipping.
Το 1995, όταν ο Στέλιος ήταν μόλις 28 ετών, τον προσέγγισαν για να επενδύσει σε ένα franchise για έναν ελληνικό βραχίονα της Virgin Atlantic. Αναγνωρίζοντας ένα κενό στην αγορά, απέρριψε την επένδυση αλλά αντ’ αυτού άρχισε να ερευνά δημιουργώντας τη δική του αεροπορική εταιρεία. Γοητεύτηκε με το μοντέλο λειτουργίας της Southwest Airlines με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες και πίστευε ότι θα μπορούσε να επαναλάβει το ίδιο πράγμα στην Ευρώπη. Με άλλο ένα δάνειο από τον πατέρα του, 5 εκατομμυρίων λιρών αυτή τη φορά, γεννήθηκε η EasyJet .
Η EasyJet ήταν έτοιμη να ταράξει την αγορά. Ο Στέλιος είχε ένα όραμα, να κόψει τα γεύματα στο αεροπλάνο, να αφαιρέσει τον ταξιδιωτικό πράκτορα από την εξίσωση και να κάνει πτήσεις από το Luton στη Σκωτία «τόσο προσιτές όσο ένα τζιν παντελόνι».
Από κάτι που ήταν ουσιαστικά ένα μεγάλο υπόστεγο στο αεροδρόμιο στο Luton του Λονδίνου, ο Στέλιος άρχισε να χτίζει την αυτοκρατορία του. Ξεκινώντας με μερικά νοικιασμένα αεροπλάνα από την GB Airways, η EasyJet έβαλε τον αριθμό τηλεφώνου της στο πλάι των αεροσκαφών και άρχισε να πετά από το Luton προς τη Γλασκώβη και το Εδιμβούργο. Εκείνη την εποχή, ο μόνος τρόπος για να κλείσεις εισιτήριο στην EasyJet ήταν μέσω τηλεφώνου.
Το 1996 η easyJet πήρε το πρώτο της αεροσκάφος. Εξ ολοκλήρου ιδιοκτησίας, το αεροπλάνο χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας προς το Άμστερνταμ, με την ίδια οικονομική βάση που έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της EasyJet μέχρι σήμερα.
Τα επόμενα χρόνια, η EasyJet αποδείχτηκε δύναμη για αλλαγή της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Στέλιος παρέμεινε ένας ιδιαίτερα προσγειωμένος χαρακτήρας καθ’ όλη τη διάρκεια, σαμποτάροντας την προσπάθεια της British Airways για έναν ανταγωνιστή χαμηλού κόστους, πηγαίνοντας στην εναρκτήρια πτήση της Go με έξι συναδέλφους, ντυμένους με πορτοκαλί κοστούμια.
Τα επόμενα χρόνια, η EasyJet θα εξαγόραζε την BA’s Go και τον αρχικό συνεργάτη της wet minimum, την GB Airways. Η EasyJet μετακόμισε στο Gatwick και εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη σαν ένα τεράστιο πορτοκαλί κύμα. Ενώ οι πρόσφατοι καιροί δεν ήταν ευνοικοί με την αεροπορική εταιρεία. Ενώ ο Στέλιος, πλέον μέτοχος μειοψηφίας, ήταν μερικές φορές δυσαρεστημένος με την κατεύθυνση που ακολουθεί η αεροπορική εταιρεία, η κληρονομιά του πρόκειται να παραμείνει ζωντανή για πολλά χρόνια ακόμα.